DE ACASĂ: Tatăl cu cei trei feciori și 80 hectare de livadă performantă la Edineț (VIDEO)

DE ACASĂ: Tatăl cu cei trei feciori și 80 hectare de livadă performantă la Edineț (VIDEO)


În apropierea orașului Edineț, pe o suprafață de 80 hectare, se întinde o livadă super intensivă, parcă ruptă din povești. Familia Scutaru - tatăl și cei trei feciori - au plantat mii de pomi fructiferi. Muncesc umăr la umăr de zor și construiesc o afacere profitabilă pe meleagurile natale.

„De doi ani am ajuns la așa o livadă performantă de care suntem mândri, mândri de noi, de Moldova și de tot. Avem 66 de hectare de mere, zece hectare de cireșe și patru de prune”

Vitalie Scutaru

„Fiecare membru al familiei are activitatea lui. Eu sunt manager pe vânzări mai mult, un frate se ocupă mai mult cu documentația, unul mai mult de organizare, de frigider și, respectiv, tatăl care e un manager asupra noastră care ține sub control tot”, spune Vitalie Scutaru.

„În 2003 a fost o idee a tatălui să înființăm o livadă, noi eram deacum duși din țară și a fost un sunet. Era aici o bucată de pământ, el nu știa ce să facă, lui nu-i trebuia. Ce facem? Plantăm o livadă să o avem a noastră sau rămânem fiecare duși din țară. Am hotărât toți să ne întoarcem și într-adevăr, la noi în Moldova, în oraș avem un pământ foarte bun, cernoziom care rodește și rodește”.

„Când am plantat primul pom, în Moldova erau foarte puține livezi noi plantate. Erau, practic, toate de pe timpul Uniunii sovietice rămase, roadă dădeau puțin”

Vitalie Scutaru

Idea de a reveni acasă și munci împreună cu părinții, i-a încântat. Zis și făcut! 

„Când am plantat primul pom, în Moldova erau foarte puține livezi noi plantate. Erau, practic, toate de pe timpul Uniunii sovietice rămase, roadă dădeau puțin. Foarte tare se întreba mărul, pruna. De depozite frigorifice putem nici să nu vorbim, performante nici unul nu era atunci. Aici sunt investiții fără capăt în agricultură, mereu iese ceva mai nou, mai vrei și pofta vine mâncând. Să ajungem noi la toată treaba asta s-a lucrat din 2003 și practic de doi ani am ajuns la așa o livadă performantă de care suntem mândri noi, și de Moldova, de noi și de tot”.

„Agricultura performantă fără apă, în ziua de azi, nu o facem. Pe propria piele am văzut asta”

Vitalie Scutaru

„La mijlocul livezii avem un bazin acvatic de 7500 metri cubi de apă, respectiv ne ajunge să irigăm o singură dată 80 de hectare de livadă. Dacă la noi doar jumătate sunt sub irigare, ne ajunge pentru două irigări. Agricultura performantă fără apă, în ziua de azi, nu o facem. Pe propria piele am văzut asta. Dacă ne uităm partea de la vale, avem încă 20 de hectare fără irigare, practic roada acolo este la jumătate față de unde este irigare”.

 Tind spre agricultura de performanță, implementează noi tehnologii pentru a proteja livada și avea roadă mai bună.

„Acesta e un sort nou, face parte din clasa de red, se numește geromini, un soi care în Moldova, după câte cunosc eu, sunt în vreo trei gospodării abia, poate anul acesta s-au mai plantat. Avem așteptări mari de la el, vom vedea. Anul acesta, de acum a fost de trei ori grindină, e clar că ne-a salvat, foarte tare, de acum ne-a salvat. Încă nu avem roadă, vedeți noi am fost afectați de îngheț. Aici jumătate de pom noi nu avem mere. De îngheț nu ne-am gândit deocamdată ce vom face”. 

 

„Cu așa livadă de acum putem să ne gândim și la Europa și la tot. S-au deschis toate porțile”

Vitalie Scutaru
 

Din anul 2009, familia Scutaru este un exportator activ de fructe. Merele, prunele și cireșele moldovenești sunt la mare căutare în afara țării

 

„Noi, în tot anul, avem la trei mii de tone, frigiderul e de vreo două mii și două sute de tone. Mai întâi umplem frigiderul, le vindem ce rămâne. La export toate practic se duc, pe piața internă foarte puțin și le exportăm mai mult în Federația Rusă. Cu livada cea veche noi nici nu am putut deschide gura că vrem Europa. Cu așa livadă de acum, putem să ne gândim și la Europa și la tot. S-au deschis toate porțile”.

 Secretul cel mai mare este familia, spune Vitalie Scutaru.

„Să nu fi fost o echipă puternică nu se făcea așa, dar o echipă puternică este familia, numai familia. Nu poți cu oameni străini să ajungi la un rezultat așa”.

În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Serviciile tv contra plată, tot mai solicitate: Vânzările au crescut cu 11%, iar numărul abonaților cu 3,5%

Serviciile tv contra plată, tot mai solicitate: Vânzările au crescut cu 11%, iar numărul abonaților cu 3,5%

15 pacienți, răpuși de COVID-19. Bilanțul cazurilor letale urcă la 1.201

15 pacienți, răpuși de COVID-19. Bilanțul cazurilor letale urcă la 1.201

Record negativ a doua zi consecutiv! Sunt confirmate 688 de cazuri noi de infecție COVID-19

Record negativ a doua zi consecutiv! Sunt confirmate 688 de cazuri noi de infecție COVID-19

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Andrian Candu nu a fost înregistrat de CEC în cursa electorală
 • 3
  Femeile din Belarus demască polițiștii pentru a fi identificați (REPORTAJ BBC)
 • 4
  Record de cazuri noi COVID-19 în Moldova! 665 de infectări într-o singură zi. Iar 16 pacienți s-au stins din viață
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.