Banilor le place socoteala. Cum ne planificăm cheltuielile lunare pentru a nu ne pomeni la mijloc de lună fără un sfanț în buzunar

Banilor le place socoteala. Cum ne planificăm cheltuielile lunare pentru a nu ne pomeni la mijloc de lună fără un sfanț în buzunar


Rafturile magazinelor pline cu produse diverse, ambalate frumos și colorat, reducerile propuse de unitățile comerciale, dar și veșnica poftă de nou ne poate determina să recurgem, lunar, la cheltuieli nechibzuite. Cea mai recentă cercetare a Biroului Național de Statistică spune că principalele surse de venituri ale moldovenilor sunt salariul, prestațiile sociale și transferurile de peste hotare. Totuși, marea majoritate a locuitorilor țării noastre au cheltuieli mai mari decât banii de care dispun. Jurnaliștii AGORA au încercat să afle care ar fi pașii pentru ținerea unui buget lunar și cum ne ajută asta să economisim sau măcar să fim mai puțin risipitori.

Aceeași cercetare arată că cei mai mulți bani din câștigurile lunare (43,8%) sunt destinate consumului alimentar. Pentru întreţinerea locuinţei, un moldovean alocă, în medie, 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%. Mult mai puține investiții se fac în serviciile de sănătate, comunicaţii, transport, dotarea locuinţei  și învățământ. 

Ce este un buget lunar și de ce avem nevoie de monitorizarea lui?

Specialiștii în gestionarea financiară susțin într-un glas că primul pas spre o viață financiară mai bună este crearea și respectarea unui buget lunar. Veniturile și cheltuielile puse pe o coală de hârtie pot fi un indicator clar dacă banii pe care îi primim ne ajung până la următorul salariu. De multe ori, în goana după reduceri și cumpărături inutile strângem din umeri când ne pomenim la sfârșit de lună fără niciun ban în buzunar. Cu atât mai greu ne este să răspundem cât ne costă să trăim și, mai ales, ce-am făcut cu atâția bani? Totodată, un buget lunar bine structurat ne poate ajuta să punem niște bani de-o parte, dar și să ne ajustăm cheltuielile în cazul în care rămânem, temporar, fără un loc de muncă. 

Altfel spus, un buget lunar este o formă onestă de monitorizare a banilor pe care îi primești, dar și a investițiilor pe care le faci de-a lungul unei luni.

Cum își gestionează moldovenii propriile venituri?

Am discutat cu mai multe persoane, din diferite categorii sociale și cu meserii și venituri diferite pentru a afla ce fac cu banii pe care îi câștigă și cum își monitorizează cheltuielile. 

Irina, o mamă a doi copii, susține că singurul venit de care dispune este salariul soțului și indemnizația de 1.500 de lei pe care o primește de la stat pentru îngrijirea copilului mai mic. Pentru a ține pulsul cheltuielilor pe care le are, la începutul fiecărei luni alocă o sumă fixă pentru consumabile: săpun, praf de spălat, gel de duș, scutece și alte soluții pentru întreținerea locuinței. O altă sumă, ceva mai mare, este alocată pentru alimente. Pentru a economisi, femeia spune că încearcă să gătească acasă și să evite pe cât este posibil risipa de alimente. Banii pe care îi primește de la stat, în calitate de alocație pentru îngrijirea copilului, îi pune într-un plic.

Pun banii în plic și consider că nu-s. Chiar dacă nu am pâine în casă, nu umblu la plic.

„Folosim această metodă pentru a reuși să adunăm pe parcursul unui an o sumă care ne-ar permite să mergem în vacanță sau să cumpărăm anumite obiecte mai scumpe. Ultima dată când am luat bani din plic a fost pentru cumpărarea unei mașini de spălat și am avut impresia că am primit-o în mod gratuit”, explică femeia. 

Natalia are o funcție administrativă într-o companie privată. Pentru a ține frâul cheltuielilor, ea și-a creat un ritual de planificare financiară pe care încearcă să-l respecte în fiecare lună. Astfel, imediat după ce primește salariul, Natalia comandă online toate produsele de care are nevoie pentru o lună.

Pe frigider pun o coală de hârtie pe care notez, periodic, în două colonițe, produsele care se termină. Din start aloc suma necesară pentru aceste produse.

„Este vorba despre produsele care nu se strică: cele pentru curățenie și igienă, zahăr, cereale, făină, unt și altele. Deja din experiență știu de ce cantități voi avea nevoie. Asta mă ajută să-mi planific cheltuielile pe săptămâni știind că la magazin voi merge doar pentru strictul necesar. Metoda asta s-a dovedit extrem de utilă mai ales acum, în timpul pandemiei”, explică Natalia.

Femeia nu poate spune că o asemenea planificare o ajută să economisească foarte mulți bani, în schimb îi oferă siguranța că, indiferent de situație, în congelator sau în dulapuri se vor găsi întotdeauna ingredientele necesare pentru pregătirea unei mese.

„Mama mea, de exemplu, are un document excell în care notează, pe categorii, toate cheltuielile făcute într-o zi la magazin. Astfel, ea la sfârșit de an vede cum au evoluat ele. Acest lucru nu o ajută să economisească, dar o determină să cheltuie mai conștient banii”, spune tânăra.

Igor lucrează într-o companie de construcții și are un venit lunar net de 12.000 de lei. Bărbatul închiriază un apartament și are câteva credite de consum la companiile de microfinanțare. Astfel, imediat după ce ia salariul, 6.000 de lei sunt destinați plăților pentru chirie, facturi și credite. 

De suma pe care vreau s-o economisesc cumpăr euro. Așa am senzația că am cheltuit deja acei bani și nu mă gândesc la ei ca la ceva real

„Restul sumei se împarte în două părți egale. 3.000 de lei pentru cheltuieli de mâncare, produse de igienă și ieșiri periodice în oraș. De ceilalți 3.000 de lei cumpăr euro”, explică tânărul.

Bugetul lunar, la modul practic...

Specialiștii recomandă ca înainte de a începe crearea unui buget personal, să ne trecem pe o foaie toate veniturile pe care le avem, banii pe care reușim să-i punem de-o parte, cheltuielile care sunt aceleași în fiecare lună, dar și datoriile pe care le avem. În timp ce unii oameni încă apelează la caietul de matematică pentru a nota cât și pentru ce au cheltuit, evoluția tehnologică ne bate la ușă cu tot felul de aplicații care, cu un minim de informație, sunt gata să facă toate calculele pentru tine.

Cert este că întreaga matematică pe care o facem lunar cu propriii bani trebuie să conțină toate resursele pe care reușim să le adunăm din salarii, alocații și alte plăți care ajung, într-un fel sau altul, la noi în portofel. O altă categorie la care trebuie să fim atenți sunt cheltuielile: tot ce plătim în timpul unei luni începând de la abonamentul pentru telefon și încheind cu achiziționarea unei mașini, de exemplu. Tot aici indicăm banii de care avem nevoie pentru alimente. Când vom trage linie vom ști de câți bani avem nevoie în fiecare lună pentru a trăi.

Una dintre legile nescrise ale unei bune gestionări financiare este că cel puțin 10% din veniturile obținute lunar trebuie să fie economisite, iar datoriile pe care le ai nu trebuie să depășească 20% din venitul tău lunar.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
„Este o sumă decentă. De câteva zeci de ori mai mare decât la IGP”: Gheorghe Cavcaliuc, despre salariul pe care îl ridică (VIDEO)

„Este o sumă decentă. De câteva zeci de ori mai mare decât la IGP”: Gheorghe Cavcaliuc, despre salariul pe care îl ridică (VIDEO)

Femeile și-au asumat mai multă muncă acasă, iar bărbații au avut mai multe concedii neplătite și tăieri din salariu. Cum a afectat criza COVID-19 rolurile de gen

Femeile și-au asumat mai multă muncă acasă, iar bărbații au avut mai multe concedii neplătite și tăieri din salariu. Cum a afectat criza COVID-19 rolurile de gen

O mie de euro. Năstase, despre salariul de la partid: „Nu e o sumă foarte mare. Este pentru toată perioada în care am făcut voluntariat”

O mie de euro. Năstase, despre salariul de la partid: „Nu e o sumă foarte mare. Este pentru toată perioada în care am făcut voluntariat”

În primele trei luni ale lui 2020, salariul mediu a fost de circa 7.600 de lei (INFOGRAFIC)

În primele trei luni ale lui 2020, salariul mediu a fost de circa 7.600 de lei (INFOGRAFIC)

15 pacienți, răpuși de COVID-19. Bilanțul cazurilor letale urcă la 1.201

15 pacienți, răpuși de COVID-19. Bilanțul cazurilor letale urcă la 1.201

Record negativ a doua zi consecutiv! Sunt confirmate 688 de cazuri noi de infecție COVID-19

Record negativ a doua zi consecutiv! Sunt confirmate 688 de cazuri noi de infecție COVID-19

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Andrian Candu nu a fost înregistrat de CEC în cursa electorală
 • 3
  Femeile din Belarus demască polițiștii pentru a fi identificați (REPORTAJ BBC)
 • 4
  Record de cazuri noi COVID-19 în Moldova! 665 de infectări într-o singură zi. Iar 16 pacienți s-au stins din viață
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.