*Acest material este sponsorizat

Deliciile Chinatown-ului newyorkez, servite la Chișinău de Chef Emre Uzunok. Interviu

Deliciile Chinatown-ului newyorkez, servite la Chișinău de Chef Emre Uzunok. Interviu

Emre este turc de naționalitate, iar la Chișinău a ajuns fiind chef recomandat pe bucătăria specifică multor popoare ale lumii. De cinci ani, cheful este „vioara întâi” la două dintre cele mai apreciate restaurante din Capitală. Savurați un interviu cu Emre Uzunok, bucătar-șef al restaurantelor „Zaxi” și „New York” de la Radisson Blu Leogrand Hotel, precum și „New York” de la hotelul Courtyard by Marriott Chișinău.

Emre, imaginați-vă că sunteți acasă, în Turcia, și ați decis să vă serviți oaspeții cu un fel de mâncare specific Moldovei. Ce ați alege să gătiți?

Zeamă, bineînțeles. Și, anticipând următoarea întrebare: dacă ar fi să aleg și un vin moldovenesc, acesta ar fi un vin de la „Purcari”. Am un mare respect pentru acest brand.

Publicul fidel al restaurantului apreciază tradițiile, dar, în același timp, este mereu în căutare de ceva nou. Timp de câteva luni, cât activitatea restaurantelor a fost suspendată, probabil ați avut timp să experimentați cu bucate și gusturi noi. Ce noutăți ați inclus în meniul restaurantelor „New York” pentru această vară?

Mai multe surprize de inspirație orientală. Împreună cu domnul Ümit Yüksel, Directorul Regional Summa Hotels Moldova, care anterior a fost bucătar, am decis să le oferim oaspeților noștri o experiență gastronomică din Orientul Îndepărtat.

Noul meniu al restaurantelor „New York” cuprinde șase feluri de bucate de inspirație asiatică. Dar atunci când nu știi ce să alegi, recomandările sunt binevenite. În calitate de bucătar-șef, este firesc să vă mândriți în egală măsură cu toate creațiile. Totuși, cu ce ar trebui să încep pentru a mă familiariza cu savorile Orientului Îndepărtat?

Încercați neapărat carnea de pui cu sos dulce-acrișor!

Ce alte surprize ne-au pregătit restaurantele „New York”?

Vreau să menționez două noutăți importante pentru oaspeții noștri. Am lansat meniul „Business Lunch”, care este servit de la 11:00 până la 14:00 la restaurantul „New York” de la hotelul Courtyard by Marriott Chisinau. Vă asigur că este un meniu sățios și complex, care include salată, supă, un fel principal, un desert și băuturi. O altă premieră este faptul că oferim posibilitatea de luare a bucatelor la pachet („Take Away”) din ambele restaurante. 

Ați pregătit un meniu separat pentru opțiunea de „Take Away”?

Nu avem un meniu separat, oaspeții pot comanda și lua la pachet orice din meniurile restaurantelor „New York”. Alegerea ambalajelor s-a dovedit a fi o sarcină destul de complicată. Se știe că cea mai mare problemă a serviciilor de livrare și take-away este calitatea recipientelor pentru împachetare și transportare. În Moldova nu am găsit materialele potrivite pentru standardele noastre, de aceea importăm din Turcia ambalaje alimentare termorezistente de policarbonat. În comparație cu ambalajele de plastic, acestea nu interacționează cu produsele alimentare, indiferent de temperatură. În plus, utilizăm aproximativ 20 de tipuri de cutii speciale pentru diferite bucate. De aceea puteți fi siguri că atunci când veți deschide ambalajul, fie la serviciu, fie acasă, veți avea parte de același gust și calitate cu care v-ați obișnuit la restaurant.

Care este programul serviciului „Take Away”?

Programul este 24/24. Deoarece restaurantele New York operează fără pauze și fără zile de odihnă, puteți plasa în orice moment o comandă „Take Away”, pe care să o ridicați peste 15-20 de minute.

De asemenea, trebuie să menționez minunatele seri pe care le puteți petrece la restaurantul și terasa „Zaxi”. După cum știți, aici vă așteaptă o priveliște unică a Chișinăului și o bucătărie deosebită în stil contemporan „Asian Fusion”, mereu la înălțime.

Emre, în această vară, din păcate, avem și un alt subiect important de discuție în ceea ce privește funcționarea restaurantelor. Mă refer la siguranța și igiena în contextul pandemiei de COVID-19.

Ați scris recent despre pregătirea noastră pentru revenirea la activitate în condițiile COVID-19. Vreau să punctez doar câteva detalii importante. Recent, Radisson Blu Leogrand Hotel a obținut certificarea internațională SGS, care atestă respectarea normelor de curățenie și igienă în toate spațiile și zonele hotelului (recepție, camere, restaurante, săli de conferințe etc.). Aceasta reprezintă o apreciere înaltă a eforturilor noastre de a asigura securitatea și grija pentru starea de sănătate a oaspeților noștri. Un alt aspect important este că, în calitate de bucătar-șef, am elaborat pentru echipa mea reglementări extrem de detaliate, care asigură respectarea cerințelor sporite de curățare și igienizare. Am creat chiar și un regulament detaliat despre modul în care personalul din bucătărie trebuie să se spele corect pe mâini.

Da, l-am văzut și am numărat 11 acțiuni pentru a te asigura că te-ai spălat corect pe mâini. Chiar și la grădinița la care am mers în copilărie, unde am avut cele mai exigente educatoare, cred că a fost mai ușor. Să vorbim și despre ceva mai plăcut. E vară, ceea ce înseamnă că sunt disponibile multe fructe și legume de sezon. Ca bucătar-șef, care sunt produsele dvs. preferate?

Dacă e să vorbim despre acest sezon, atunci, cu siguranță – căpșunile. Chiar astăzi am fost la Anenii Noi, de unde am cumpărat 20 kilograme de căpșuni pentru prepararea gemului pe care îl vom servi oaspeților la micul dejun. Desigur, aș putea comanda livrarea de produse proaspete direct la restaurant, dar îmi place să călătoresc prin raioanele Moldovei, să fac cunoștință cu furnizorii și să aleg personal cele mai bune produse.

Unde ați mai mers prin Moldova în căutare de produse, cu excepția raionului Anenii Noi?

Am fost la Călărași, la Comrat. De la Comrat cumpărăm nuci, îmi place foarte mult calitatea lor.

Cred că știți mai bine decât mulți locuitori ai capitalei cum și de unde să alegeți produsele de sezon în Moldova. Dar am o rugăminte specială pentru dvs. în calitate de bucătar-șef care a lucrat mulți ani la Istanbul. Când vor fi anulate restricțiile de călătorie, Istanbul este una dintre destinațiile în care aș vrea să merg pentru un weekend. Și, probabil, nu sunt singurul. Recomandați-ne un restaurant bun în Istanbul.

Vă recomand nu doar un restaurant, ci o întreagă zonă. Este vorba despre zona Sariyer, situată în partea europeană a orașului Istanbul, unde Bosforul se mărginește cu Marea Neagră. Acolo veți găsi mai multe restaurante cu specific pescăresc. Iar dacă ar fi să dau un exemplu concret, atunci alegeți restaurantul „Hamdi” din regiunea Eminönü, care, pe lângă bucătăria excepțională, oferă și o priveliște frumoasă a Bosforului.

Nu vă este dor să reveniți la Istanbul? Doar ați fost bucătarul-șef al restaurantului Radisson Blu de pe Bosfor?

Mă simt bine aici, la Chișinău. Poate doar îmi lipsesc competițiile internaționale între bucătarii-șefi. Aceea este o lume specială.

Ați participat la competiții în multe țări?

Da, am participat la multe competiții în numeroase țări: Germania, Rusia, Ucraina, Grecia. 22 de medalii sunt o colecție frumoasă de amintiri din acele vremuri.

Autor: Pavel Zingan

P.

Vezi și aceste știri
Ümit Yüksel despre investițiile de milioane pentru redeschiderea în siguranță a hotelului Radisson Blu Leogrand Chișinău

Ümit Yüksel despre investițiile de milioane pentru redeschiderea în siguranță a hotelului Radisson Blu Leogrand Chișinău

Alături de mall-ul de pe viaduct ar putea apărea două blocuri cu 30 de etaje și un hotel Radisson

Alături de mall-ul de pe viaduct ar putea apărea două blocuri cu 30 de etaje și un hotel Radisson

VIDEO. De 5 stele! A fost inaugurat hotelul „Radisson Blu Leogrand” la Chișinău

VIDEO. De 5 stele! A fost inaugurat hotelul „Radisson Blu Leogrand” la Chișinău

Advertoriale
În premieră, Hackathonul de Media este transmis online

În premieră, Hackathonul de Media este transmis online

Testing la Endava: Patru roluri de bază ale unui tester, pentru succesul unui software

Testing la Endava: Patru roluri de bază ale unui tester, pentru succesul unui software

Un selfie te poate costa viața! Cunoști marcajele ce definesc perimetrul instalațiilor electrice? (VIDEO)

Un selfie te poate costa viața! Cunoști marcajele ce definesc perimetrul instalațiilor electrice? (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
    Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
  • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
  • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
  • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
  • Stânci spectaculoase, defilee calcaroase, peșteri și o multe lacuri. Vederi fascinante din...
  • Date statistice falsificate și număr de îmbolnăviri mai mic? Cinci mituri despre COVID-19,...
Cele mai populare
  • 1
    Imaginea zilei! Sala de sosire de pe Aeroportul Chișinău, plină de lume, în pofida restricțiilor pe timp de pandemie
  • 2
    Dotat cu ventilaţie și electricitate: A fost descoperit cel mai sofisticat tunel între Mexic și SUA, construit de imigranții ilegali
  • 3
    Un moldovean a decedat la Vama Albița, după ce a semnalat dureri în piept. Precizările Ambasadei României în R. Moldova
  • 4
    Gazoductul Ungheni-Chișinău, finalizat. Orban: „Oferim o alternativă locuitorilor din R. Moldova la gazul rusesc”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.